Óvoda


Kezdőlap
2010-2011
2011-2012
2012-2013
2013-2014

Képes eseménynaptár
2013-2014

2014. február

Farsang

Hetekig tervezgették az óvodások, ki minek öltözik be ezen a napon. Volt, aki szívesen elmesélte, volt, aki titokban tartotta. A farsang reggelén minden gyermek jelmezbe öltözve érkezett az óvodába, s a délelőtt nagy részét tánccal töltöttük.

Meglepetés várta a gyermekeket, hiszen Zizi és Zozó bohóc látogatott meg minket, egy vidám műsorral örvendeztetve meg bennünket. Érdeklődve figyelték a bűvész trükköket és nagy tapssal jutalmazták őket. Délben jóízűen ették meg a finom farsangi fánkot.

Farsangi fánkot a Ficánka csoportban saját maguk is sütöttek. Bedagasztották a tésztát, egyedül szaggatták ki és a dajka néni ki kisütötte nekik.

Pizsamaparti a Csigabigáknál

A csoportba járó gyermekek ezen a napon pizsamába érkeztek, s az egész délelőttöt így töltötték. Pizsamában építettek, babáztak, tornáztak, sőt így is tízóraiztak. Olykor plédekre heveredve megpihent a hálóruhás csapat. Jó volt látni, mennyire élvezik ezt a különleges helyzetet.

2014. január

Madárvédelem az óvodában

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által meghirdetett „Óvd magad, védd a kisebbet” elnevezésű pályázaton benevezett résztvevő volt a Ficánka csoport, de természetesen a többi csoportban is beszéltünk a madárvédelem fontosságáról és aktívan részt is vettek a gyerekek a madáretetésben. Igyekeztünk felkelteni a gyermekekben a madarak iránti részvétet, próbáltuk arra ösztönözni őket, hogy önzetlenül segítsünk rajtuk.

Esik a hó!

Végre megérkezett a várva-várt hóesés. Igaz csak néhány napig, de élvezhettük a tél nyújtotta örömöket. Már az első centi hó leesése után mentünk az udvarra, kapargattuk össze azt a kevéske havat, ami addig leesett. Aztán hétvégén megérkezett az igazi hó, s egy-két napig azért tudtunk szánkózni, kisebb hóembert építeni. Aztán sajnos gyors olvadásnak indult, de szívesen emlékezünk vissza a hógolyózásra és hó-angyal készítésre.

„Kutyás hét” a Katica csoportban

A legkisebbek ezen a héten az egyik legkedveltebb háziállattal, a kutyával ismerkedtek. Az egyik óvodásnál természetes környezetében figyelték meg az állat külső jegyeit, hangját. Beszélgettek hasznáról és arról, hogy mit eszik. Minden kisgyermek hozott otthonról egy játék kutyust, ami az egész napjukat végigkísérte. Velük játszottak, velük ettek, velük aludtak.

2013. december

Télapó

December elején minden évben izgatottak a gyerekek, hiszen nagyon várják már a Mikulást. Előtte napokon keresztül folyik a készülődés. Várták, hogy kapjanak a Télapótól ajándékot, de nemcsak kapni szeretnek, hanem adni is, ezért ők is készítettek rajzokat. December 6.-án délelőtt óvodánk minden csoportjába megérkezett a „jó öreg”. Sok csomagot, szép emlékeket és sok jó szót hagyott maga után. Az izgalmak után a Ficánka csoportban összegyűlve a nagycsoportosok közül hárman egy aranyos kis Mikulás-váró jelenettel tették színesebbé a délelőttöt.

Óvodásaink egy kis csapata ebben az évben is meglátogatta a Nyugdíjas klub tagjait. Versekkel és dalokkal kedveskedtünk, illetve a nagycsoportosok ismét előadták a Mikulás-váró jelenetüket.

Gyertyagyújtás

December elején került sor a közös adventi gyertyagyújtásra, mely a tavalyihoz hasonlóan ünnepélyes keretek között zajlott. Szabó Péterné tiszteletes néni és Simon Andrea hitoktató közreműködésével a hittanos gyerekek műsorral színesítették ezt a délutánt, melyre a szülőket is meghívtuk.

Mézeskalácssütés

Ahogy közeledett a karácsony egyre szebb lett környezetünk, hiszen folyamatosan díszítettünk, készülődtünk az ünnepre. Ennek a készülődésnek fontos momentuma volt a mézeskalács sütése. A gyerekek alig várták, hogy a tésztát összegyúrjuk és nekiállhassanak a szaggatásnak. Ezen a délelőttön igazi karácsonyi illatok terjengtek a csoportokban, ahogy sültek a sütik. A sütés után pedig nagyon ügyesen, kreatívan kidíszítették a tojásfehérje habjával. Természetesen a végeredményt meg is kóstoltuk, így biztossá vált, hogy jól dolgoztunk.

Ünnep előtt néhány nappal ismét átlátogattunk a Nyugdíjasklubba, ahol a Ficánka csoportosok betlehemes köszöntővel tették meghittebbé az idős emberek délutánját.

Karácsony

Az óvodában is megünnepeltük a karácsonyt. A reggeli érkezés pillanatai leírhatatlanok, pedig már sok éve részem van ebben az élményben. A szemek csillogása, az öröm, az izgatottság keveredése különleges hangulatot teremt ezen a napon. A délelőtt az ünnepléssel és az ajándékok kipróbálásával telt. Az ünneplés része volt a nagycsoportosok betlehemi köszöntője is.

A Karácsonyi Kavalkád falurendezvényen is részt vettünk. A Ficánkák és a Búzavirág Népdalkör közösen adtak elő karácsonyi köszöntőt a kavalkádon résztvevőknek.

A református templomban a gyermekek karácsonyi műsorát is színesebbé tette a Ficánka csoportosok betlehemezése.

2013. november

Kukorica témahét

November második hetében kukorica témahét részesei voltak a gyermekek. Az otthonról hozott kukoricát többféle módon használtuk fel. Lemorzsoltuk, prószát sütöttünk, kukoricát pattogtattunk. A kukoricaszemekkel számoltunk, képeket készítettünk, a csutából várat építettünk.

Mikulásfutás

Meglátogatta óvodánkat Kovács István, a Mikulás nagykövete. A gyerekekkel madáreleséget helyeztek el az udvaron, majd közösen bemelegítettünk és a Mikulással együtt körbefutottuk az óvoda udvarát. A testmozgás után pedig filmen megismerkedtek a gyerekek a Mikulás lappföldi otthonával.

2013. október

Állatok világnapja

Az állatok világnapja alkalmából témahetet tartottunk az óvodában, mely során a gyerekek sokoldalú tapasztalatokat szereztek az állatokkal kapcsolatosan. A Sünikéket meghívta egyik óvodásunk családja, ahol természetes lakóhelyükön figyelhették meg a háziállatokat. A Ficánka csoport ellátogatott Rétszilasra, a Forster család tehenészetébe. Igazi finom friss tehéntejet kóstoltak meg a gyerekek, illetve az onnan hozott tejet megaltatták és túrót is készítettek. Ezen a héten sok mesét, verset, dalt hallottak az ovisok az állatokról. Gyűjtöttünk képeket is, amiket felragasztva, tablókat készítettünk. A hét utolsó napján rajzversenyt és az otthonról hozott plüssállatokból kiállítást rendeztünk. A témahét lezárásaként pedig az óvónénik dramatizálásában „Az aranyostarajos kiskakas” című mesét nézték meg a gyermekek. A mese után még egy kis nyuszi-simogatás tette érdekesebbé a délelőttöt.

Diós témahét

Október második hetének középpontjában a dió állt. A gyerekekkel folyamatosan gyűjtöttük a diót. Megfigyeltük a diófa nagyságát, levelének formáját, összehasonlítottuk más fákkal. Megtörtük a diószemeket, miközben tapasztalatot szereztek a dióhéj keménységéről, a dió ízéről, hiszen törés közben gyakran a tál helyett a dióbél a szájukba került. A dióbelet más módon is felhasználtuk. Kalácsot sütöttünk , almás-diós csemegét készítettünk belőle a gyerekek aktív közreműködésével. A kis kezek maguk darálták le a diót, töltötték meg a kalácsot, kenték meg a tetejét tojással. Közben a dióról énekelgettünk, verseket, mondókákat mondogattunk. Lefestettük a diófát, ujjaikkal leveleket és diószemeket készítettünk rá, ami a faliújságot díszítette.

Erdei kirándulás

Egy kellemes, napos délelőttön ellátogattunk a Vadászházhoz, ahol a vadász, Robi bácsi és családja nagyon kedvesen fogadott bennünket. Megnéztük a tárgyalóteremben kiállított trófeákat, nagy sétát tettünk az erdőben és kukoricát vittünk az etetőhelyre. Útközben szarvasnyomokat láttunk, megfigyeltük merre vágtak maguknak csapást a bozótban. A bátor óvodások felmászhattak a magasles tetejére is. Sétánk végén meglátogattuk a tölgyest, ahol rengeteg falevelet és makkot gyűjtöttünk.

Pálfai kirándulás

A Ficánka csoport járatos busszal elutazott Pálfára, ahol meglátogatták az ottani ovisokat. Jutott egy kis idejük a közös játékra, mielőtt a busz indult volna vissza Cecére.

Biciklitúra

A Csigabiga csoport biciklitúrára indult. Nagy izgalom előzte meg az indulást. A gyerekek és szüleik együtt indultak útnak. Volt, aki saját biciklijével ment, volt, akit anyukája vitt. Az út során megálltak pihenni. A pihenés alatt körjátékokat is játszottak, ezekbe a felnőttek is bekapcsolódtak.

Október 23.

Idén az óvodában is megemlékeztünk 1956. október 23.-áról. A gyermekek zászlókat készítettek, melyeket elhelyeztünk az emlékműveknél.

Óvd magad!

A tavaly megkezdett ÓVD MEG! program idén folytatódott a Ficánka csoportban. Tovább bővültek ismereteik, más módon szereztek tapasztalatokat a dohányzással kapcsolatban, mint az előző évben.

Tökös hét

Az idei évben is megszerveztük „Tök jó hét” című témahetünket. Igyekeztünk érdekessé, változatossá tenni ezt a hetet a gyerekek számára. Minden napunkat a tök köré szerveztünk. Ismerkedtek a gyerekek tulajdonságaival, felhasználási módjaival, fajtáival. Ismereteiket különféle vizuális technikákkal ábrázolták és mindeközben vidám énekelgetés, mondókázás zajlott. A témahét keretében került sor nyílt napokra, ahol lámpásokat készítettünk a szülőkkel együtt a lámpásfelvonulásunkra, mely immáron hagyománnyá vált óvodánkban. A felvonulás egy kellemes őszi estén összehozta az óvoda apraját-nagyját. A séta után tábortüzet gyújtottunk és sült tökkel kínáltuk vendégeinket. A hét lezárásaként „Tök-próbát” tartottunk, mely során bebarangoltunk Tökországot, különféle feladatokat teljesítve. A próba végén pedig körbejártuk az udvarunkat, ahol megnéztük a kiállított tök-állatokat.

Egészséges hét

Október utolsó hete az egészséges életmód köré szerveződött. Első nap délelőttjén a csoportokban egészséges finomságokat készítettünk a szülők segítéségével. Délután dr. Pásztor László tartott előadást témánkkal kapcsolatban.

Második napon nemcsak beszéltünk az egészségről, hanem aktívan tettünk is érte. Közös sétára invitáltuk a gyerekeket családtagjaikkal együtt. Séta előtt közös tornával bemelegítettünk egy kicsit, majd indult a „túra”. Közbeiktattunk egy kis pihenőt a folyóskútnál, ahol nemcsak a friss vízből kortyolgattunk, hanem megettük a magunkkal hozott gyümölcsöt is.

2013. Szeptember

Beszoktatás

A Katica csoportba megérkeztek óvodánk legifjabb lakói. Az óvó nénik és a dajka néni nagy izgalommal várták őket. Az első napok már kellemes meglepetést okoztak, hiszen pici reggeli pityergés után szívesen játszottak, ügyesen tornáztak, énekeltek. Kint az udvaron is mindenki kipróbálta a mászókákat és a homokozót. Mindennap várták és várják, hogy Edit néni milyen új dologgal ismerteti meg őket, mit fognak csinálni.

Almasütés

Az őszi gyümölcsök közül a gyermekek egyik legkedveltebb gyümölcse az alma. Sok dalt, mondókát ismernek ezzel kapcsolatosan az óvodások, sokféleképpen ábrázoljuk, gyakran szerepel a mesékben is. A Ficánka csoportban ínyencséget készítettek belőle, almát sütöttek szilvával és fahéjjal.

Szilváslepény sütés

Az almán kívül a szilvából is készítettek édességet. A Süni csoportban szilváslepényt sütöttek. A szorgos kis kezek maguk mosták, vágták a szilvát, zsírozták a tepsit és rakosgatták a tészta tetejére a finom gyümölcsdarabokat.

Takarítás világnapja

A Takarítás napján a szülők segítségét kértük, hogy óvodánk udvara virágos és rendezett legyen. Az anyukák kihúzkodták a nyári virágokat, gazoltak, földet gereblyéztek és elültették a gyönyörű árvácskákat, ami tavaszig udvarunk dísze lesz.

Tolnai kirándulás

Szeptember utolsó hetén pedig minden a szőlő, a szüret körül forgott. A Ficánka csoport Tolnára látogatott el, ahol közelről nézhették meg a gyerekek, hogy a szőlőből hogyan készül a bor, milyen munkafolyamatokon keresztül.

Mustkészítés

A Süni csoport mustot készített saját kezűleg. Az óvodások megmosták a szőlőt, leszemezgették, „ledarálták”(kezükkel összenyomkodták) és „préselték”(szűrték) a gyümölcs levét. Végén pedig jóízűen megitták a finom nedűt.

Szüreti mulatság

A Csigabiga csoportosok pedig hetek óta szorgalmasan készültek énekekkel, mondókákkal, tánccal. A mulatságot megelőző napon mindenki azon dolgozott, hogy udvarunkat igazi szüreti díszbe öltöztessük. A „Csigabigák”még a seprésben és a díszítésben is segítettek. Pénteken meghívtuk a szülőket, rokonokat is, hogy velünk együtt mulatozzanak. Az idő picit hidegebbre fordult, de ez nem vette el senki kedvét. A Csigabiga csoport Tenci néni irányításával igazi szüreti mulatságot varázsolt a szemünk elé. Ebben segítségükre volt a cecei Búzavirág Népdalkör és meghívott vendégként a vajtai Őszirózsa Népdalkör is. A műsor után tánc következett, a táncban elfáradtakat pedig zsíros kenyér és tea várta.

cece.hu